Online Üyelik
HEKİMSEN | Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları Kamu Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası
Malpraktis davalarında rücu işlemleri, sağlık meslek mensuplarının sorumluluklarını arttırmaktadır. Yeni düzenlemelerle birlikte ne yazık ki tıbbi malpraktis sigortası ve tazminat riskleri yeniden gündeme gelmiştir. Hekimsen olarak hekimlerimizin haklarını savunuyor, rücu işlemlerinde yaşanan sorunlara çözüm önerileri sunuyor ve yetkilileri bu sorunların çözümüne davet ediyoruz.
Sağlık Bakanlığı'nın Yeni Rücu Düzenlemesi
Sağlık Bakanlığı Hukuk Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün 12 Ağustos 2024 tarihli malpraktis davalarında rücu işlemleri ile ilgili yazısında aşağıdaki ibare yer almaktadır:
"... görevlerinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle görevi kötüye kullanma suçundan kesinleşmiş ceza mahkemesi kararı olmamakla birlikte, zorunlu mesleki mali sorumluluk sigortası bulunan sağlık meslek mensupları bakımından dosyanın saklıya kaldırılması usulünden vazgeçilerek, yargı kararı uyarınca ödenen tazminatın ve yargılama giderlerinin sağlık meslek mensubunun kusuru oranında ve sigorta teminatı dahilinde sigorta şirketinden tahsil edilmesi iktiza olunur."
01 Mart 2024 tarihinde Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 7496 sayılı Kanun ile Sağlık Hizmetleri Temel Kanunu Madde 18’e ise aşağıdaki hüküm eklenmiştir:
“İdare, kesinleşen mahkeme kararında hüküm altına alınan tazminatı ödedikten sonra hukuken sağlık mesleğinin icrası kapsamında yaptıkları muayene, teşhis ve tedaviye ilişkin tıbbi işlem ve uygulamalar nedeniyle tazminatın ödenmesine sebep olan ve zorunlu meslekî malî sorumluluk sigortası bulunan kamu kurum ve kuruluşları ile devlet üniversitelerinde görev yapan sağlık meslek mensuplarının yerine geçer. Bu sağlık meslek mensuplarının sağlık mesleğinin icrası kapsamında yaptıkları muayene, teşhis ve tedaviye ilişkin tıbbi işlem ve uygulamalar nedeniyle her türlü kusuru ve an dolayı idare tarafından ödenen avukatlık vekâlet ücgörevinin gereklerini yapmakta ihmal veya gecikme göstererek verdikleri zararlardreti ve yargılama masrafları dâhil tazminat sağlık meslek mensubunun kusuru oranında ve sigorta teminatı dâhilinde tıbbi kötü uygulamaya ilişkin zorunlu malî sorumluluk sigortası yaptırdığı sigorta şirketinden talep edilir.”
Malpraktis Yasası ve Sorunları
Bu kanunla 3359 Sayılı Kanuna yeni bir düzenleme getirilmiştir. Sağlık Bakanlığı ödenen tazminat açısından "sağlık mensubunun yerine geçerek sigorta şirketinden tazminatı tahsil eder" şeklinde bir hüküm gelmiş oldu. Bu hükümde kısmen hekimlerin lehine bir düzenleme mevcuttur. Bu konu ile ilgili uygulamada iki tür sorun çıkabilir;
- Malpraktise neden olan uygulamanın sigortadaki klozlarda yer almaması
- Bakanlığın ödediği miktarın sigorta poliçe limitini aşması
Malpraktise Neden Olan Uygulamanın Sigortadaki Klozlarda Yer Almaması
Bu durumda Bakanlık hiçbir surette sigorta şirketinden para tahsil edemeyecektir; çünkü malpraktise konu olan olay sigorta teminatı kapsamında yer almamaktadır.
Malpraktiste Bakanlığın Ödediği Miktarın, Sigorta Poliçe Limitini Aşması Durumu
Haksız fiil dosyalarında hesaplamada kısaca şu formül kullanılmaktadır:
Mağdurun Yaşayacağı Aktif + Pasif Yıl (TRH 2010 yada PMF Yaşam Tablolarına göre) (Bu kalem ölüm değil de yaralama olduğu zaman kalıcı hasarın kişinin hayatına yani güç kaybına ne derece engel olduğuna ilişkin oran)* Kusur Oranı * Muhtemel Kazanç Miktarı
Yani bir çocuğun ölmesi ya da sakat kalması durumunda bakiye ömrü boyunca kazanacağı para, hekimin kusur oranına göre tazminatın yani Bakanlığın ödeyeceği miktarın konusu olmaktadır.
10 yaşındaki bir çocuk 63 yıl daha yaşayacak ve 73 yaşında ölecek olarak hesaplanır. (eğer hekim %100 kusurlu ise) . Örneğin 10 yaşında malpraktis nedeniyle ölen bir çocuğun, 55 yıl boyunca kazanacağı ücret + emelilikte geçireceği 8 yılda geçireceği ücret tazminat miktarını oluşturuyor.
Bu durum kaba taslak basit hesaplamalar ile:
55 * asgari ücret (17.002 TL)= 11.221.320 TL yapıyor ki, bu meblağ sadece maddi tazminat ve asgari ücrete göre emeklilik maaşı hesaplanmadan yapılan bir rakamdır. Bu meblağa manevi tazminat, faizler, yargılama giderleri vs. de eklenmesiyle ödenecek tazminat artacaktır.
Poliçe limitini aşan tazminat miktarları için, hekimleri koruyan bir düzenleme yoktur
Poliçe limitini aşan tazminat miktarları için, hekimleri koruyan bir düzenleme yoktur. Kesinleşmiş ceza mahkemesi kararı varsa kalan miktarı hekim ödeyecektir. Ayrıca yukarıda izah ettiğimiz üzere malpraktise neden olan uygulamanın sigorta klozlarında olmaması ihtimalinde ise Bakanlık sigorta şirketinden hiçbir ödeme alamayacaktır. Bu nedenle bu düzenlemenin kapsamının genişletilmesi gerekmektedir.
Hekimsen'den Malpraktis Yasası İçin Öneriler
Yaşanılan duruma acilen önlem alınmalı; en azından, 3359 sayılı kanuna sadece şu şekilde bir hüküm eklenmesi gerekmektedir:
Rücu işlemlerinde sigortası bulunan sağlık personelinin şahsi sorumluluğu bulunmamaktadır. İdarenin, sigorta şirketinden rücu etmesini düzenleyen hükümler saklıdır.
Sağlık Bakanlığı'nın, malpraktis ile ilgili yasayı tam olarak yorumlayabilen bir hukuk biriminin olmadığı veya Bakanlık söylemlerinde bilinçli olarak manipüle edici bilgiler verildiği aşikardır. Hekimlerimizin, devletin kurumlarında yoğun bir şekilde hasta muayene ve tedavisi yapmasının sebebi olan sağlık sisteminden kaynaklanan malpraktisin teminatı da, devlet olmalıdır.
Hekimler malpraktisin getirdiği yüksek tazminat riskleri ile karşı karşıya bırakıldığı takdirde:
- Defansif hekimlik uygulamaları yaygınlaşacak, hekimler risk almayarak hastaların tedavisinden imtina edeceklerdir.
- Hekimlerde istifalar, yurt dışına göçler daha da yaygınlaşacaktır.
- Tüm olumsuz şartlara rağmen mesleğini hakkıyla icra etmeye çalışan hekimlere rücu edilebilecek yüksek tazminatlar sonucunda yuvaların yıkılması, suisid gibi hiç te istemediğimiz olumsuz durumlar yaşanabilecektir.
Bakanlığımızı konuyu ayrıntılarıyla tekrar ele alarak Türkiye’de iyi hekimlik uygulamasının önünü tıkayacak uygulamaları kaldırarak mesleğimizin cazibesini yeniden inşa etmeye çağırıyoruz.
Anahtar Kelimeler: Malpraktis Yasası, Malpraktis Rücu, Malpraktis Davaları, Rücu İşlemleri, Sağlık Personeli Sorumluluğu, Tıbbi Malpraktis Sigortası, Sağlık Meslek Mensupları Hukuki Sorumluluk, Hekim Tazminat Davaları, Defansif Hekimlik, Hekim Hakları, Hekim Malpraktis, Malpraktis Resmi Gazete
Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları
Kamu Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası
2024 © HEKİMSEN | Artık Hekimsen Var
AllJect Design & Development & SteelSoft | Developed with for HEKİMSEN