HEKİMSEN Logo

HEKİMSEN | Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları Kamu Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası

Yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği ve Hekimlerin Özlük Hakları Üzerine Basın Açıklamasıdır | HEKİMSEN

Hekimsen Sendikası olarak, yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği, hekimlerin özlük hakları ve gündemdeki diğer konulara dair kapsamlı bir basın açıklaması ile gelirlerdeki olası azalmalar, performans kriterleri ve sağlık sistemindeki sorunlara dikkat çekiyoruz.

Hekimsen'in Kuruluşu ve Misyonu

2019 yılında ilk kez hekimler tarafından kurulmuş, sağlık sistemindeki problemlere hekim gözüyle bir bakış açısı sunan Hekimsen Sendikası, siyaset üstü olmayı kendisine şiar edinmiştir. Bu bağlamda hakkaniyetli bir maaş hak edişi, zirvede bir tıp zanaatı ve ideal bir sağlık sistemi hedeflerimiz olmuştur. Sağlık sistemimizdeki her hata veya yanlışa dokunan ve dokunmakla kalmayıp çözümü için her kanuni yolu deneyen bir sendikal anlayışı da doğurmuş olduk.

Bugün yapacağımız basın açıklamasında ise Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan yeni Aile Hekimliği yönetmeliği ve diş hekimlerimizin bazı sorunları ağırlıklı olarak açıklanacak, ayrıca hastanelerde ve YÖK kapsamındaki hastanelerde çalışan hekimlerin sendikamızca kazandırılan bir özlük hakkı basın açıklamasıyla duyurulacaktır.

Aile Hekimliği Sisteminin Rolü ve Önemi

Aile Hekimliğinde eğer bu yeni aile hekimliği yönetmeliği Sağlık Bakanlığımızca çıkarılırsa yeni bir krizin çıkacağı aşikârdır. Aile Hekimliği sistemimiz, yıllardır vatandaşlarımızın birinci basamak sağlık hizmetlerine ulaşmasında hayati bir rol oynamaktadır. Ancak son dönemde basına yansıyan yönetmelik taslakları, Aile Hekimlerinin gelirlerinde %10 ila %25 oranında düşüşlere neden olabilecek bir uygulamayı gündeme getirmektedir. Bu durum, hekimlerimizin motivasyonunu ve aile hekimliği sisteminin işleyişini olumsuz etkileyebilecek bir risk taşımaktadır. Son yıllarda memurların maaşlarında enflasyona göre bazı iyileştirmeler yapılmışken, Aile Hekimlerinin gelirlerinde azalma öngören bu düzenleme, hekimlerimizi ciddi bir şekilde kaygılandırmaktadır. Ülkemiz genelinde devletimiz, vatandaşların refahını artırmak adına çeşitli adımlar atarken, Aile Hekimlerinin gelirlerinin düşürülmesi önerisi çelişkili bir durum ortaya koymaktadır.

Aile Hekimliği Yönetmeliğindeki Sorunlar, Gelirde Olası Azalma ve Olası Krizler

Tasarıda öngörülen değişikliklerden biri, Aile Hekimlerine götürü usulüyle ödenen hasta sayısının 4.000’den 3.500’e düşürülmesidir. Bu, doktorların gelirlerinde %12,5 oranına kadar bir azalma oluşturacaktır. Ek olarak, son altı ayda hekime başvurmayan hastaların katkısının yarıya düşürülmesi, hekimlerin götürü usulü ile aldıkları gelirlerin yeniden ortalama % 10 civarında azaltılması anlamına gelmektedir. Bu hastalar sonradan ayda 6 kere bir gelseler bu hekim için ek bir gelir oluşturmaz. Tüm bu düzenlemeler, hekimlerimizin gelirlerinde % 20’ye varan oranda bir azalma meydana getirecektir. Enflasyona karşı tüm çalışanların gelirleri arttırılmaya çalışılırken Aile Hekimlerine bunun uygulanması kabul edilemez bir durum oluşturacaktır.

Pandemi Sürecinde Hekimlerimizin Fedakarlıkları

Pandemi döneminde aile hekimleri, vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerinden kesintisiz faydalanabilmesi için büyük bir özveri göstermiştir. COVID-19’un en yoğun dönemlerinde bile sahada olan hekimlerimiz, hastalarıyla yüz yüze hizmet vermiş aşısız dönemde ise toplum ortalamasına göre 4-5 kat fazla vefat etmişlerdir. Ancak o dönemde bile bazı meslek gruplarına bazı ek ödemeler yapılırken, hekimlere yapılmamıştır. Şimdi ise bu fedakar hekimlerin gelirlerinde bu yönetmelik çalışmasının onaylanması durumunda maaşlarında yukarıda bahsi geçen anlamlı bir gelir kaybı yaşanacaktır.

Aile Hekimliğine Yeni Performans Kriterleri ve Zorluklar

Kronik Hastalık Takibi ve Performans Kriterleri

Bunların içine giren kronik hastalık takibinde karşılaşılan zorluklar konusunda özet olarak aile hekimlerimiz, kronik hastalık takibinde de büyük sorumluluklar üstlenmektedir. Ancak bu süreç, mevcut internet alt yapısı ve sunucu sistemlerinin yetersizliği ve web sayfasının kötü tasarımı nedenleriyle çok ciddi zaman alıcı ve zorlayıcı nitelikte olmaktadır. Bu takip sistemi Aile Hekimliği Bilgi Sistemi programları alt yapılarına entegre edilse idi en azından zaman kaybı da minimalize edilebilirdi. Bu kriterde olan tezat ise şudur; Cüzi bir performans geliri verilen Aile Hekimliğinde hekimin hasta yoğunluğunun artması kronik hasta takibini imkansız hale getirebilir. Bu durumda çok hasta bakmış ve az miktarda bir ek geliri olacakken kronik hasta takibini yapılamamakta dolayısıyla performans ve gelir kaybı yaşanmaktadır. 

Hasta Memnuniyeti Performans Kriteri ve Getirdiği Sorunlar

Hasta memnuniyeti performans kriteri ise başka bir sorun oluşturmaktadır. Tıbbın gerekliliklerini değil de hastanın taleplerini karşıladığınızda, çoğu zaman hasta memnuniyeti sağlanamaz. Biz doğru tedaviyi uygulayıp hastanın iyileşmesi için gerekeni yaparız, ancak hasta yine de memnun olmayabilir. Şimdi biz tıbbın doğrularını mı uygulayacağız, yoksa hastaların kulaktan dolma yanlış tedavi yöntemlerini mi? Yine hasta ve hasta yakını ile hekim anlaşmazlıklarına rapor sistemi girmektedir. Örneğin hekime ehliyet raporu verme hakkı ve görevi verilir. Ehliyet talep eden kişinin önemli bazı göz hastalıkları, yaşa bağlı olarak artan nörolojik, psikolojik birçok rahatsızlığının bazılarının kesin tanısı birinci basamak şartlarında konamaz. İşte bu durumda aile hekimi, çaresiz bir şekilde üst basamağa sevk etmek zorunda kalır. Aksi halde doktor, olası bir trafik kazasına sebep olabilir ve kaza sonrası sigorta şirketi tarafından hakkında tazminat davaları açılabilir. Ehliyet talep eden kişi ise hiçbir şekilde bu haktan yoksun kalmak istemez, işinin hemen olmasını ister ve bunun için herhangi bir ek ücret ödemek istemez. İşte bu durum, rapor talep eden ve doktor arasında münakaşa ve hatta şiddet doğurabilir. Ayrıca hasta ve yakınları, işlerinin acil olarak yapılmasını istediklerinden acil polikliniğe başvururlar. Acil, tıbbi durumu acil olan hastalara bakmak için kurulmuş bir birimdir, ancak “vaktim yok, işim hallolsun” diyen hastalara da burada bakılmaktadır. Bunun bir sorumlusu da performans sistemidir. Zira acildeki hekim, baktığı hastanın durumunun özelliğine ve sayısına göre ek ödeme alabilir. Maaşının ortalama üçte ikisi ek ödeme olan bir hekim buna ne kadar itiraz edebilir?! Tolere edebildiği kadar bakmak zorunda kalır. Bu durum ise gerçekten acil vakaların acile ve hekime ulaşımını önemli düzeyde geciktirebilir.

Tüm bunlar yetmezmiş gibi, bu yönetmelikte performans kriteri olarak bir de hastaların hastanelere başvurma oranları dikkate alınmak istenmektedir. Burada yapılan hata, birinci basamak ve ikinci basamak sağlık hizmetlerinin birbirinden farklı işlevlere sahip olduğunu göz ardı etmektir. İkinci basamakta yapılan birçok işlem birinci basamakta yapılamaz, bu yüzden hastalar sevk edilmektedir. Bu durumdan aile hekimi sorumlu tutulamaz. Adeta biri sosyalist düzenle, diğeri kapitalist düzenle işletilen bu iki sağlık basamağının öncelikle en doğru şekilde entegre edilmesi gerekmektedir. Bakanlığımızın, hekimleri temsil eden sivil toplum örgütlerini göz ardı ederek bu tür düzenlemeleri kendi içinde tasarladığını biliyoruz. Bu durumdan Yüksek Öğretim Kurumu’nun da şikayetçi olduğunu bilinmektedir.

Sistem teorilerinde varlığını devam ettirebilen sistemler açık sistemlerdir. Bizim örneğimizde sağlık sistemimizin geri bildirimlerle düzenlenmesi aksaklıkların giderilmesi gerekir. Bunun için ise tek taraflı olayın muhatapları ile görüşülmeden yapılması, çıkacak çok büyük sıkıntılara neden gebe olacağının da bir göstergesidir.

Diş Hekimlerimiz ile Omuz Omuza

Diş Hekimlerimiz Hekimsen Sendikası ile omuz omuza gelmiş çok önemli bir hekimlik bölümüdür. Uzun süredir hastalarına verilen 10’ar dakikalık randevu aralıkları nedeniyle şikayetçidirler. Birçok kurumda hemşirelik işlerine kadar onlara bırakılmıştır. Diş hekimi sadece diş bile çekse 10 dakikada bu yapılamayabilir. Bu branş, tam bir ustalık, bilgi ve tecrübe içeren bir zanaattir. Bu kadar sürede birçok diş hekimliği müdahalesi yapılamaz. Diş hekimleri, yanlarında görev tanımları itibarıyla onlara destek olacak biri olmadan çalıştırılmamalıdır. Bu hem onların verimini düşürür hem de hasta ve diş hekiminin daha çok vakit kaybına yol açar. Diş hekimliği uygulamalarının geliştirilebilmesi ve halkımızın ihtiyaçlarının karşılanması için onların, ileri düzey tedavileri, implant uygulamaları da yapabilmelerinin sağlanması ve zirvelere çıkmaları için fırsat ve imkan verilmesi gerekmektedir. Biz Hekimsen olarak tıpta zirveleri hedeflemekteyiz. Her şeyin idealini, mutlu hasta, yakını ve hekim ilişkisi istemekteyiz. Sağlık sistemi uygulamaları, sahayı bilmeden, Tıp ve Diş Hekimliği Fakültelerinin eğitimleri geliştirilmeden, objektif, insana uygun ve ortak bir zeka ile hazırlanmadan ancak sağlığımıza zarar verecektir.

Yüksek Öğretim Kurumu ve Hekimlerin Özlük Hakları

Yüksek Öğretim Kurumu’nda ise devrim niteliğinde birçok düzenlemenin yapılması şart görünmektedir. Bu kapsamda sendikamızın İzmir 4. İdare Mahkemesi 2024/289 esas 2024/819 sayı ile açılan dava ve kararlara istinaden YÖK kapsamında bulunan hastanelerde çalışan hekimlerimiz, yine YÖK kanununa bağlı olarak Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde çalışan hekimlerden az maaş alamazlar.

Ancak maalesef YÖK kapsamında bulunan hastanelerde hekimler neredeyse ek ödeme alamamaktadırlar. Mesela Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde YÖK kapsamında çalışan hekimlere göre yaklaşık 10 kat fazla ek ödeme verilebilmektedir. Bu durum, YÖK kanununa bile zıttır. Bunun nedeni ise Tıp Fakültesi bulunduran üniversitelerde, hastanenin gelirinin başka ihtiyaçlara aktarılması ve bu geliri kazandıran hekimlere ayrılamamasıdır. Bu bağlamda üniversitelere devlet desteği dışında belki performansa dayalı, sektörlerle entegre olarak gelir sağlayan uygulamalar gerekmektedir. Biz Hekimsen Sendikası olarak sadece sağlık sistemimizin düzelmesi ve ideal olarak işlemesi için çalışmaktayız. Hatta kurduğumuz diğer yapılarımızla birlikte 2024-2025 yılları içinde hakemli dergimizle bilimsel çalışmalara ödüller verecek ve büyük destekler oluşturacağız. Biz Hekimsen'iz.

Hekimsen'in Gelecek Vizyonu

Bizler, Hekimsen olarak, devletimizin ve milletimizin yanında durmaya ve hekimlerimizin haklarını savunmaya, ideal bir sağlık sistemi oluşturmak için çalışmaya devam edeceğiz. Sağlık sistemimizin sürdürülebilirliğini sağlamak ve toplum sağlığı için en doğru adımların atılabilmesi için sahanın temsilcisi hekimlerle birlikte hareket etmenin zaruretini kamuoyumuza hatırlatıyoruz.

 

Uzm. Dr. Adil KURBAN

Hekimsen Sendikası Başkanı

Anahtar Kelimeler: Aile Hekimliği Yönetmeliği, Hekim Özlük Hakları, Sağlık Sistemi Reformu, Hekim Maaş Düzenlemeleri, Sağlık Politikası, Diş Hekimleri Sorunları, Performans Kriterleri, Sağlık Bakanlığı Yönetmelikleri, Sağlık Çalışanları Hakları, Sağlık Sistemindeki Krizler, Doktor Maaş İyileştirmeleri, Sağlık Çalışanlarının Talepleri, Kamu Sağlık Hizmetleri, Yök Ve Sağlık Çalışanları, Aile Hekimliği Sistem Sorunları, Hekim Hakları, Yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği, Aile Hekimliği Yönetmeliği Hekimsen, Yeni Aile Hekimliği Yönetmelik Değişikliği, Hekimsen Diş Hekimleri

Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları
Kamu Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası

2024 © HEKİMSEN | Artık Hekimsen Var
AllJect Design & Development & SteelSoft | Developed with for HEKİMSEN