Online Üyelik
HEKİMSEN | Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları Kamu Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası
Toplu sözleşme ikramiyesi nedir, ne kadar ve kimlere ödenir? Sendika %2 barajı iptal kararı ile birlikte tüm kamu çalışanlarını ilgilendiren bu ikramiye hakkında merak ettiğiniz tüm detaylara ulaşabilirsiniz. İkramiye miktarı, ödeme şekli ve barajın kaldırılmasıyla birlikte yaşanan gelişmeler hakkında detaylı bilgiler toplu sözleşme ikramiyesi yazımızda.
Bu yazı ile sendika toplu sözleşme ikramiyesi ve bu ikramiyeyi önemli ölçüde etkileyen sendika %2 barajı iptal kararı hakkında ayrıntılı bilgiye sahip olabilirsiniz.
Sendika (Toplu Sözleşme) İkramiyesi Nedir?
Toplu sözleşme ikramiyesi, sendika üyesi olan kamu çalışanlarına, sendikalaşmayı desteklemek ve toplu sözleşme haklarını güçlendirmek amacıyla yapılan ek ödemeler olarak tanımlanabilir. 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'nun 43. maddesine göre, sendika üyesi olup ücretlerinden sendika aidatı kesilen kamu görevlilerine, sendikalaşmayı teşvik etmek amacıyla her ay düzenli olarak ödenen bir ödemedir. Sendika ikramiyesi, her yıl toplu sözleşme görüşmeleri sonucunda belirlenen oranlarda ödenir. Bu sayede hem çalışanların alım gücü artırılır hem de sendikalı örgütlenmenin önemi vurgulanır. Sendika ikramiyesi, kamu çalışanlarının sosyal ve ekonomik haklarının korunmasında önemli bir rol oynar.
2024 Sendika İkramiyesi Ne Kadar?
2024 sendika ikramiyesi ne kadar, sendika parası ne kadar, sendika ikramiyesi 2024 kaç TL gibi sorular, sendika barajı konusunda merak edilenler arasında yer alıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, yaptığı açıklamada, tüm kamu çalışanlarının merakla beklediği toplu sözleşme ikramiyesinin netlik kazandığını duyurdu.
Sendika ikramiyesinin tutarı, her yıl değişkenlik göstermekle birlikte sendika toplu sözleşme ikramiyesi 2024 yılı için TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşan kanun teklifiyle, üye sayısına bakılmaksızın tüm sendikalar için 641,81 TL olarak belirlenmiştir.
Sendika ikramiyesi tüm sendikalar için 641,81 TL olarak belirlenmiştir.
Sendikalar | Sendika İkramiyesi |
Tüm Sendikalar | 641,81 TL |
Yüzde 2 Barajı ve Getirilmesi İstenilen %1 Barajı Kaldırıldı
Yüzde 2 barajı Anayasa Mahkemesi tarafından, getirilmesi istenilen yüzde 1 barajı ise TBMM Genel Kurulu tarafından kaldırılmıştır. 18 Ocak 2024 tarihinde alınan Anayasa Mahkemesi kararı ile %2 sendika barajı uygulaması iptal edildi. İptal kararı üzerine yeni kanun teklifi verilerek barajın %1 olarak uygulanması iştenmiş ise de bu kanun teklifi TBMM Genel Kurulu tarafından madde metninden çıkarılmıştır. Toplu sözleşme ikramiyesinden yüzde iki barajına bakılmaksızın tüm sendikaların üyelerinin üst limitten, yani sendika ikramiyesi düzenlemesinden faydalanacağı belirlenmiştir. TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşacak olan kanun teklifiyle, artık üye sayısı ya da üye barajına bakılmaksızın tüm sendikalar için toplu sözleşme ikramiyesi ödenecektir.
Ayrıntılı bilgi:
Anayasa Mahkemesi'nden Sendika Barajı İptali
Sendika İkramiyesi Ne Zaman Verilir?
Sendika ikramiyesi ne zaman verilir, sendika ikramiyersi ne zaman yatar, sendika parası ne zaman yatar, sendika ikramiyesi hangi aylarda gibi sorular, yine kamu çalışanları tarafından merak edilen sorular arasında yer almaktadır. 2024 ve 2025 yılını kapsayan 7. Dönem Toplu Sözleşmesi kapsamında memur sendika ikramiyesi, önceki üç ayda bir uygulamasın farklı olarak artık her ay maaş ödemesi ile birlikte verilmektedir. Aile Hekimleri ve 4924 Sözleşmeli Hekimler ise ödemeyi takvime göre 1 ay sonra alırlar.
Sendika ikramiyesi, her ay maaş ödemesi ile birlikte verilmektedir.
İptal Edilen Sendika %2 Barajı Nedir?
Yüzde 2 sendika barajı ne demek? Sendika %2 barajı ne anlama geliyor? Türkiye'de kamu görevlilerinin sendikalara üye olmasının teşvik edilmesi amacıyla, toplu sözleşmeler ile sendika tazminatı ödenmektedir. Bu tazminat, 2022 yılında yapılan düzenleme ile üye sayıları %2'yi geçen sendikalara daha yüksek bir oranda, %2'nin altında kalan sendikalara ise daha düşük bir oranda ödenmeye başlamıştır. %2'lik sendika barajı, bir hizmet kolunda çalışan kamu görevlilerinin en az %2'sinin o sendikaya üye olması şartıdır. Bu şartı sağlayan sendikalara, toplu sözleşme tazminatı daha yüksek bir oranda ödenmektedir.
%2'lik sendika barajı, hizmet kolunda çalışan kamu görevlilerinin toplam sayısının %2'sini ifade etmektedir. Bu oran, açıklanan resmi üye sayıları üzerinden hesaplanmaktadır. Bir sendika, %2'lik sendika barajını aşacak ise, hizmet kolunda çalışan kamu görevlilerinin en az %2'sinin o sendikaya üye olması gerekmektedir. Örneğin, bir hizmet kolunda çalışan kamu görevlilerinin toplam sayısı 100.000 ise, %2'lik sendika barajını aşan bir sendikanın o hizmet kolunda en az 2.000 üyesi olması gerekmektedir.
Anayasa Mahkemesi tarafından 18 Ocak 2024 tarihinde alınan karar ile, sendika barajı uygulaması kaldırılmıştır. TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşan karar neticesinde, sendika barajı iptali uygulamaya geçirilmiştir.
%2'lik Sendika Barajına Neden Karşıyız?
Hekimsen Sendikası, %2'lik sendika barajının üstünde olduğu halde sendika barajına karşı olduğunu sürekli olarak dile getirmiştir. %2'lik sendika barajı, üye sayısı hizmet kolunda %2'yi geçmeyen sendikaların faaliyetlerini olumsuz yönde etkilemektedir. Ayrıca bu baraj, sendikalara üye olmak isteyen kamu görevlilerinin seçeneklerini de kısıtlayacaktır.
Hekimsen Sendikası %2'lik Sendika Barajının Kaldırılması İçin Neler Yaptı?
6. Dönem Kamu Görevlileri Toplu Sözleşmesinde yer alan %1 barajı, Hekimsen Sendikası'nın açtığı dava ile Danıştay tarafından iptal edilmişti. Bunun üzerine kanunla değişiklik yapılarak 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Ek 4. maddesine %2 barajı getirilmiştir. Akabinde 7. Dönem Kamu Görevlileri Toplu Sözleşmesinin 22. maddesinde %2 barajının uygulanmasına karar verilerek sendikalar ve üyeler arasında ayrım yapılmıştır.
Sendikal özgürlüğe, sendikacılığın gelişmesine ve sendikal faaliyetlere engel olacak nitelikte yapılan düzenlemeye karşı Hekimsen Sendikası olarak bütün sendika üyeleri için sendikal hakların savunulması adına Danıştay'da dava açılmıştır. Açılan dava kanunla değişiklik yapılan, Kanun Hükmünde Kararnamedeki düzenlemeye ilişkin olduğundan, bu hükümlerin iptalinin Anayasa Mahkemesince yapılması adına somut norm denetimi talepli olarak Danıştay'da dava açılmıştır.
Anayasa Mahkemesi, 18 Ocak 2024 tarihinde aldığı karar ile sendika barajı uygulamasını kaldırmıştır. TBMM Genel Kurulu'nda kabul edelerek yasalaşan kanun teklifi ile iptal kararı uygulamaya girmiştir.
Kıymetli üyelerimize ve kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Anahtar Kelimeler: Sendika İkramiyesi Ne Kadar, Sendika İkramiyesi Kaç Tl, Sendika İkramiyesi, 2024 Sendika İkramiyesi, Toplu Sözleşme İkramiyesi, Toplu Sözleşme İkramiyesi 2024, Toplu Sözleşme İkramiyesi Her Ay Mı Ödenecek, Sendika İkramiyesi Hangi Aylarda, Toplu Sözleşme İkramiyesi Kaç Ayda Bir Verilir, Toplu Sözleşme İkramiyesi Ne Kadar, Memur Toplu Sözleşme İkramiyesi Ne Zaman Ödenecek, Toplu Sözleşme İkramiyesi Nedir, Toplu Sözleşme İkramiyesi Alacak Sendikalar
Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları
Kamu Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası
2024 © HEKİMSEN | Artık Hekimsen Var
AllJect Design & Development & SteelSoft | Developed with for HEKİMSEN