Online Üyelik
HEKİMSEN | Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları Kamu Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası
Hekimsen Sendikası çok yönlü olarak bu Aile Hekimliği son yönetmeliğini incelemiş, birçok yetkili ile yönetmelik hakkında görüşmüştür. Sağlık Bakanlığı ile yapılan görüşmelerde ise birçok eksik ve yanlış uygulamanın da kaldırılmasına sebep olmuştur.
Önemli bir süredir öncelikle Aile Hekimliği’ni ilgilendiren Aile Hekimliği Yönetmeliği, sendikamız ve aile hekimliği üyelerimizin gündemini meşgul etmektedir. 2018 yılından beri geliştirilen Aile Hekimliği Yönetmeliği, ilk bıraktığı izlenimler itibarıyla aile hekimlerimizi endişelendirmiş; eskiden beri ‘ben dedim oldu’ politikası güden Sağlık Bakanlığımızın bu çalışması sahada ciddi gerginlik oluşturmuştur.
Bu yönetmelik ilginç bir şekilde basına sızdırılmış ve kısmen de olsa bizim ön incelememiz altına girmiştir. Bu yönetmeliğe göre, aile hekimliği nüfusları azami 4000 iken 3500’e indirilmiş ve ilginç bir şekilde son altı ayda hiç muayeneye gelmeyen nüfusun yarısının ücretinin kesileceği karar altına alınmıştır. Bu iki karar, maalesef iki rakamlı enflasyonun oluştuğu ekonomik durumumuzda aile hekimlerinin maaşlarının %10 ile %20 arası kesileceği izlenimini doğurmuştur. Bununla birlikte, aile hekimliğinin maaşlarında 6-7 civarı farklı gelir çeşidi oluşturulmuş; bu nedenle ay başında ne alacağını bilemeyen bir meslek grubu oluşmuştur. Entegre Hastanelerde olan aile hekimliğinde asgari 96 saat nöbet tutma zorunluluğu getirilmiş, bu şekilde ihtiyaç olmadığı halde aile hekimlerine nöbet tutturulmuştur. Teşvik kriterleri arasına hekimleri inciten ve tıbbi uygulamaları yapmalarına kısmen engel olabilecek hasta memnuniyet katsayısı getirilmiş; bu şekilde aile hekiminin maaşının bir kısmı hastanın eline verilmiştir.
Bunun gibi kabul edilmesi imkansız görünen birçok uygulama aile hekimliğine getirilmeye çalışılmıştır.
Sendikamız, bunun üzerine Ankara’da 10 civarı ulusal kanalın katıldığı bir basın açıklaması yaparak olayı protesto etmiştir. Ardından mecliste bazı milletvekilleri ile konu görüşülmüş, yine eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’den randevu alınarak durum istişare edilmiştir. Birçok STK’nın ortak mitingine iştirak edilmiş ve hekimlerimize her türlü destek verilmiştir.
Bundan sonra Sağlık Bakanlığı’ndan konu ile ilgili randevu istenmiş, Sağlık Bakan Yardımcısı bizzat bu randevuyu karşılamıştır. Bu görüşme sırasında bu yönetmeliğin görünmeyen yüzü görülmüş ve başka bir bakış açısı olduğu anlaşılmıştır. Zira bu yönetmelik, aynı zamanda nüfus tabanlı bir ücretlendirmeden sabit gelir ve yapılan iş tabanlı bir ücretlendirmeye geçiş sağlamaktadır. Aile Hekimliklerinin birim sayısı arttırılsa da gelirlerinin düşüşüne engel olacak bir düzenleme içermektedir. Hatta ayrılan bütçe ile aile hekimlerinin vergi dilimi en yüksek ayda bile ortalama bir ayda aldıklarından daha fazla bir gelir almalarını sağlayacaktır. İçerdiği birçok olumsuz gibi görünen uygulamada bilimsel ve istatistiksel bir çalışma temeli tespit edilmiştir. Bunlarla birlikte, sendika olarak kabul etmediğimiz birçok eksik ve bize göre yanlış olan tüm uygulamalar için Bakanlık bürokratları ile ikinci bir toplantı yapılmış ve bunların çoğu için kabul edilebilir düzenleme sözü alınmıştır. Yapılacak ek düzenlemenin de talep ettiğimiz şekilde olduğu bilgisi tarafımıza iletilmiştir.
Hekimsen sendikası, tam bağımsız, Türk hekimlerinin kurduğu bir nadide sendikadır. Hiçbir karşılık beklemeyen yönetimi, başta hekimlerimizin hakları ve ideal bir sağlık sistemi için çalışmaktadır. Bu bağlamda 15 Aralık'ta bu yönetmelik ilk ayını geçirmiş olacak, tarafımızca test edilecek ve tüm aksayan yönleri için yeniden görüşme talep edilecektir. Sendikamız bu süre içinde hukuksal haklarını saklı tutacaktır.
Anahtar Kelimeler: Sağlık Bakanlığı, Sağlık Müdürlüğü, Aile Sağlığı Merkezi, Aile Hekimliği, Yönetmelik, Teşvik, Hastalık Yönetim Platformu, Entegre Devlet Hastanesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi, Ücretlendirme
Hekim ve Diğer Sağlık Çalışanları
Kamu Sağlık ve Sosyal Hizmetler Sendikası
2024 © HEKİMSEN | Artık Hekimsen Var
AllJect Design & Development & SteelSoft | Developed with for HEKİMSEN